torsdag 28. oktober 2010

Mere om hest!

Hei!
Tenkte å skrive litt om Dølahesten.
Så her er litt fakta:
  • Dølahesten er en norsk hesterase som kommer fra Gudbrandsdalen, der den moderne dølahesten kan hevdes å ha blitt skapt på 1800-tallet. Dette er en kaldblodshest med mange egenskaper.
  • Hesten er sterk... Meget sterk... Hesten en en brukshest som også har gode egenskaper som fritidshest, for eksempel til ridning og kjøring, men den har også egenskaper innen andre former for hestesport.
  • Her er et bilde av Dølahesten:


Også litt om hest, hehe, litt om hest... Litt mer om hest kanskje:

Man regner med at hesten nedstammer fra et lite dyr som levde for 60 millioner år siden, som man har gitt navnet Eohippus. Denne skapningen var ikke større enn 40 cm og levde i store sump- og myrområder. Den hadde føtter som lignet på bjørnelabber med fire tær på forbena og tre tær på bakbena. Den hadde noen få stive hår som man og en kort stiv hale. Eohippus var ikke særlig rask, den var en planteeter som stort sett bare spiste spedeblader fra busker og trær som den kunne nå. (Funnet... Eller Tatt på Wikipedia : D )



Varmblodshest:
Varmblodshesten stammer fra varme strøk og deles inn i såkalte fullblodshester og halvblodshester. Denne hestetypen er mer pinglete bygget og har kortere og tynnere pels enn kaldblodshester. Et godt eksempel på en varmblodshest, er en Araberog Connemara hesten.


Kaldblodshest:

Kaldblodshester er store hesteraser. Dette er typisk hester som er kraftigere bygget, og som mangler den  lette kroppsbygningen man finner hos varmblodshestene. Eksempler på dette er nordlandshest, fjording og dølahest, som jeg skriv bittelitt om i starten av innlegget. Den største hesterasen er Shirehesten, og den minste er Fallabella.
Kaldblodshesten er bygget for kaldt klima, og har derfor masse tykk pels og beskyttelseshår (hovskjegg, man, hale og pannelugg er typisk). Spesielt blodårer, ligger godt beskyttet av huden. De er nøysomme i kosten, slik at energien, ikke går til spille. De kan dermed holde på varmen.



- Nederste bildet tatt fra http://www.google.no/
- Resten fra http://www.wikipedia.org/
- Ida ; ]

1 kommentar:

  1. Førsten til og kommentere på det her innlegge !
    Kjempebra fakta om hest Ida <3

    - Hedda<3

    SvarSlett