fredag 6. mai 2011

Nord-Amerika

Hei !


Ukens oppgave er å velge seg en verdensdel, skrive om den og velge et typisk dyr som lever i den verdensdelen. Deretter skal vi skirve om det dyret. Jeg har valgt og skrive om verdensdelen Nord-America, også har jeg valgt og skrive om Bison.

Fakta om Nord-Amerika:

· I Nord-Amerika bor det 514 600 000 mennesker fordelt på 23 land som deretter er fordelt på 14 territorier.

· Største byer: 1. Mexico by 2. New York City 3. Los Angeles 4. Chicago 5. Toronto 6. Houston.

· Nord-Amerika er et av verdens syv kontinenter. Det är det den tredje största till yta, och den fjärde största till befolkning (513 milj. inv. (2008)). Det er den tredje største til overflaten, og den fjerde største befolkningen

· Kontinentet er grenset av Nordishavet i nord, Atlanterhavet i øst, det Karibiske hav i sør, og Stillehavet i vest.

· Nord-Amerika er omringet av hav, bare en smal stripe land binder nord- og sør-amerika sammen.

· I nordvest i Nord-Amerika finner vi Alaska med sine høye fjell og brede daler. Om vinteren kan det bli -50 grader.

· I grenseområdet mellom Canada og Usa ligger the great lakes. Disse sjøene rommer 20% av verdens ferskvann. Ved The Great Lakes finner vi Niagarafallene. Dissefossene fører med seg enorme mengder vann.

· Den 5 000 kilometer lange fjellkjeden Rocky Mountains strekker seg fra nord til sør i verdensdelen. Her finnes over hundre fjelltopper som når over 4 000 meters høyde. Om vinteren kommer mange turister til Rocky Mountains for å stå på ski.
Bison :

Bison er et slags oksedyr som er delt inn i to forskjellige grupper / arter, den amerikanske bison og den europeiske bison, i tilleg til 4 utdødde grupper / arter.

Bison er det største landpattedyret både i Amerika og Europa. Bison er veldig lik de andre dyreartene i denne “familien”, som består av kyr og bøfler, planteetere og drøvtyggere. Alle i denne “familien” lever i flokker, bortsett fra okser, som beveger seg rundt i mindre grupper for det meste. Den amerikanske arten er kjent for å leve på de store slettene, og er mye brukt i fiksjon som filmer og bøker som omhandler USAs ekspansjon vestover.

En bison kan bli 2 meter høy, 3 meter lang og veier fra 200 til 1000 kg. De er dekket av en tykk, raggete pels som holder dem varme om vinteren, og skifter pels til en lettere og lysere pels om sommeren. Bison parer seg i august og september og får en kalv som er sammen med moren i et år. Bison blir fra 20 til 30 år i det fri, men i fangenskap kan de bli 30 til 50 år. På grunn av dens størrelse og styrke har den ikke mange naturlige fiender, men grizzlybjørner og ulveflokker kan prøve seg på kalver, men dette skjer sjeldent på sommeren fordi da har som regel bisonene nok energi og styrke til å løpe fra rovdyr og fiender. Dette er annerledes på vinteren fordi da må de spare på energien og det har skjedd at ulveflokker har på denne årstiden fått tatt en fullvoksen bison.
Kilder:












- Ida Marie <3

1 kommentar:

  1. Hei!
    Mye godt faktastoff om Nord-Amerika og bison. Grei bruk av bilder. Kildehenvisninger er med, fint!
    Hilsen Per S.

    SvarSlett